In de laatste jaren groeien de freelancers en de freelance opdrachten – Between hard en op diverse websites kun je zowel reageren op opdrachten als zowel ze plaatsen. Veel mensen zijn bang om te starten met freelance werk omdat ze het eng vinden dat er geen valkuil is. Natuurlijk heeft, zoals alles, freelancer zijn voor- en nadelen. Maar dit zijn de redenen waarom je absoluut wél freelance opdrachten moet aannemen.
Wees een zelfstandige zonder personeel
Eigenlijk is een freelancer een ander woord voor ZZP-er, oftewel een zelfstandige zonder personeel. Je werkt op basis van opdrachten binnen of soms zelfs buiten jouw vakgebied waarmee jij jouw inkomen vergaart. Doordat er geen dienstverband is voer jij zelfstandig jouw taken uit. Freelance opdrachten zijn vaak van tijdelijke aard, al kunnen ze in veel gevallen voor één jaar of soms zelfs langer zijn. Een van de nadelen die daarbij vaak wordt genoemd is dat je dus zelf verantwoordelijk bent voor je belastingaangiftes en vangnet, maar zie dit juist als een voordeel. Je kunt het zelf inrichten zoals jij wilt, er is totale flexibiliteit om jouw leven in te richten zoals het op dat moment past zonder dat een werkgever je houdt aan tijden of dagen.
Freelance opdrachten aannemen
Vaak komen de freelance opdrachten niet aanwaaien en moet je er wel moeite voor doen om ze te krijgen. In veel gevallen is het voldoende om er hetzelfde in te staan als een sollicitatie. Je schrijft je in op een opdracht of stuurt een schrijven naar aanleiding van een kennisgeving, je wordt uitgenodigd of gebeld en de opdracht wordt wel of niet aan jou toegekend. Dit kan aan de ene kant stress opleveren en dit wordt om die reden dan ook als een nadeel gezien. Alleen het voordeel ervan is dat je zelf je opdrachten kan uitkiezen, mond-op-mond-reclame nog steeds de kracht van de mens is en daarmee dus ook je netwerk aanzienlijk uitgebreid wordt. Want misschien kom je voor deze opdracht niet in aanmerking, maar je hebt wel een poppetje erbij in jouw netwerkkring die mogelijk meer opdrachten heeft in de toekomst die wel kunnen passen.
Freelance opdrachten hebben vaker goed uurtarief
Een loondienst kan veel vastigheid bieden, maar de uurtarieven van een freelancer liggen vaak vele malen hoger. Uiteraard moet hier nog BTW en/of belasting vanaf, maar onderaan de streep kun je veel meer over houden. Denk daarbij eens aan alle aftrekposten die je als freelancer kunt wegstrepen van je omzet? Dit kan fiscaal veel voordelen bieden waardoor het gek moet lopen wil je onderaan de streep met dezelfde uren en inzet minder overhouden dan in loondienst.
Naast het uurtarief dat over het algemeen goed is, ben je zelf ook nog vrij om jouw uurtarief te bepalen. Uiteraard is wel het advies om marktconform prijzen aan te bieden, maar toch kun je hierin flexibel zijn. Voor een specialistische freelance opdrachten kun je makkelijk meer vragen en als er veel vraag is, maar weinig aanbod, kan jouw uurtarief ook mee buigen.