Er worden verschillende namen gebruikt voor webhosting; hosting, website hosting, webspace of webruimte. Allen duiden ze op de ruimte die nodig is om website bestanden op te plaatsen. Deze ruimte bevindt zich op de harde schijf van een speciale computer die in een datacentrum is geplaatst, de webserver geheten. De webserver staat continue in directe verbinding met het internet. Op de webserver worden de website bestanden gekoppeld aan een domeinnaam waarna mensen deze kunnen bezoeken met een webbrowser. Eigenlijk is webhosting dus niets meer of minder dan een stukje schijfruimte op een webserver. Maar er is meer..
Wat is nu precies hosting en hoe werkt het?
Theoretisch gezien zou je op je computer thuis ook een website kunnen plaatsen, maar al gauw loop je dan tegen beperkingen aan van de internet provider. Meestal worden bepaalde poorten en services geblokkeerd en andere (kwetsbare) poorten niet voldoende beveiligd. De internet verbinding in een gemiddeld huishouden biedt onvoldoende capaciteit om een website binnen acceptabele tijd weer te kunnen geven. Ook zou de computer dag en nacht bereikbaar moeten zijn, en dien je voorbereid te zijn op zaken als stroomuitval en kapotte hardware. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging en het beheer van de server software.
Uitgaande van een gerenommeerd webhosting bedrijf mag je verwachten dat het beschikt over de kennis en de materialen om ervoor zorgen dat de website 24 uur per dag beschikbaar is. Doorgaans worden webservers uitgerust met meerdere harde schijven waarop de data wordt gedupliceerd, zodat wanneer een harde schijf het begeeft de informatie niet verloren gaat. De internet verbindingen die een webserver heeft zijn niet vergelijkbaar met de internet verbinding thuis. In een datacentrum worden webservers gekoppeld aan direct uplinks naar de snelste en belangrijkste knooppunten van het internet zoals de AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange).
Een webhostingbedrijf kiezen
De keuze voor een webhosting bedrijf is niet eenvoudig. Hoewel webhosting grotendeels is gebaseerd op dezelfde technieken zijn er globaal twee hoofdgroepen te benoemen: Webhosting op basis van Unix of Linux, en hosting op basis van Windows. Daarnaast wordt er door de verschillende hosting bedrijven een diversiteit aan pakketten aangeboden. Veelal kan men volstaan met een webhosting pakket op basis van Linux. Dat is goedkoper dan hosting op basis van Windows omdat Linux gratis is en Windows licenties duur zijn.
Windows vs Linux
Hoewel mensen thuis vaak Windows gebruiken zegt dit niets over de eenvoud waarmee het webhosting pakket zich laat bedienen. Zowel bij Windows als bij hosting op basis van Linux wordt er gebruik gemaakt van een controlepaneel om de instellingen van het pakket te beheren. Enkele veel gebruikte controlepanelen zijn Directadmin, Plesk en CPanel. Het uploaden van bestanden naar de webruimte gaat doorgaans via een FTP verbinding.
De kwaliteit die een bedrijf bezit waar het support, betrouwbaarheid en continuïteit betreft laten zich nog lastiger beoordelen. Er is een ware wildgroei van kleine bedrijfjes die soms erg goedkoop webruimte aanbieden. De prijsverschillen zitten hem vaak in de hoeveelheid personeel, gebruikte hardware en leeftijd van de soms zeer jonge ondernemers. Als er duizenden megabytes ruimte wordt aangeboden voor een euro per maand is dit vaak een teken dat u er niet al teveel van hoeft te verwachten.